Gehandicapte Henk De Coninck fietst Europa rond

"Ik geniet met volle teugen"


Toen Henk De Coninck op 18 augustus 1972 na een zwaar verkeersongeval twee maanden in de coma belandde, leek het alsof zijn leven voorbij was. Toch bleef de man vechten tegen zijn handicap. Hij ondernam grote fietstochten door Frankrijk en Duitsland. "Om te bewijzen dat ik, ondanks mijn handicap, ook nog in staat ben iets te bereiken", zegt De Coninck.

Sofie VANHERPE
--------------------

Henk De Coninck was zestien toen een wagen hem brutaal van zijn fiets (de meeste reporters schrijven 'fiets' maar het was wel een brommertje (50cc)(nota van Henk) ) slingerde.Twee maanden lang zweefde de jongen in een coma. Bij zijn ontwaken bleek dat hij zijn motoriek en spraak was kwijtgeraakt. Toch liet De Coninck zich niet kisten. Vol moed leerde hij opnieuw te leven. En hoe.
 Hij reed maar liefst vijf keer Frankrijk, drie keer Duitsland, twee keer Nederland en een keer Itali en Oostenrijk rond met de fiets.
Filmregisseur Lieven Debrauwer vroeg de man alles op papier te zetten voor een autobiografie.
Henk De Coninck deed er zes jaar over, maar vandaag is Gehandicapt op twee wielen meer dan af. De Coninck spreekt nog altijd moeizaam, maar vertelt met geduld zijn verhaal.
Het is een autobiografie geworden, waarin ik vertel over mijn ongeval, mijn trage en moeizame revalidatie en mijn fietstochten" zegt De Coninck. "Het boek moet lotgenoten ervan overtuigen dat je met een zware handicap wel nog iets kunt realiseren.
Na mijn ongeval moest ik mijn leven opnieuw opbouwen. Ik was in volle puberteit. Ik kan je verzekeren dat het niet eenvoudig was. In 1992 stelden de dokters bovendien vast dat ik een verkalking op de spieren (in het artikel stond wel 'verkalking op de aders'. Waarschijnlijk heeft de reporter het misverstaan) kreeg. Ondanks het feit dat ik voor tachtig procent gehandicapt ben, blijf ik hopen. Want je weet wat ze zeggen. "Hoop doet leven.
Daar geniet ik met volle teugen van", aldus De Coninck.

"Gehandicapt op 2 wielen" kost   16 + port (omslag 0.72 + postzegel 2.30) en is te verkrijgen via E-mail
Meer uitleg: bestellen